Home / 50-talls moten blir aldri gammel!

 

Etterkrigstiden var en spennende tid for mote ettersom Haute Couture tok av på denne tiden. Det var som om verden hadde samlet opp et lite depot på galskap på klesfronten etter årevis med enkle og praktiske klær. Inn kom Christian Dior sin New Look med fokus på de feminine trekkene, markert midje og vide skjørt. Det var også på denne tiden ungdom utviklet sin egen stil.

For kvinnene var et av nøkkelordene; former. Man skulle ikke gjemme kurvene, man skulle være stolt av dem og fremheve dem. Det var lange skjørt som var stramme rundt livet og med masse tyll under skjørtet. Toppene hadde gjerne avrundede skuldre og gjerne enkle smykker. Du har vel sett Grease?

Stylingen ble selvfølgelig fullendt med en kul og luftig hårfrisyre. Det var nemlig på denne tiden hårsprayen og hårføneren kom på markedet. Det var populært med høye hestehaler og pannelugg eller krøller. Sminken var naturlig og delikat og gjerne med fyldige røde eller rosa lepper. Naturlige farger på øyensminken og kraftig eyeliner med markerte øyenbryn. Det var nå man ble kjent med begrepet katteøyne.

Det finnes mange forskjellige retninger innenfor 50-talls moten. Rockabillystilen er nok den vi er mest kjent med i dag og som er en veldig feminin utgave. Her brukes det skinnklær sammen med kjoler eller skjørt som har høyt liv. Det er pumps, leopardmønster, pannelugg, krøller og svært tydelig sminke. Den mannlige versjonen av denne stilen er Elvis Presley, kongen selv.

Så har vi den litt mer utfordrende versjonen som kalles pin-up hvor fokus gjerne er på en litt mer sexy utgave av ” The girl next door” looken. Det var høye hæler, trange jeans med høyt liv og dongeriskjorter, skjørt med underskjørt og store utringninger på toppene. Håret skulle være stort og tupert eller med høye hestehaler og sminken fokuserte det meste rundt munnen som skulle se fyldig ut. Eksempler her er Marilyn Monroe og Christina Aguilera sin styling i Candyman-videoen.

Tilbehør og tenåringe

Det var også rom for å bruke tilbehør på 50-tallet. Brillene skulle ha vinger på sidene og gjerne med noen falske diamanter i, og brillene var ikke bare en nyttesgjenstand, de var pynt. Det skulle helst gå i perlesmykker og øredobber. En annen ting som var veldig populært på 50-tallet var hatter, spesielt pillboxhatten som ble godt kjent da Jackie Kennedy bar den og etterhvert Berethatten. Antrekket skulle gjerne ferdigstilles med hvite eller kremete hansker for de litt mer sofistikerte. For rockabillyene var det skinnhansker som var på moten.

Noe av det som er spesielt med 50-tallet er at tenåringene nå begynte å få sin egen stil ettersom de begynte å slippe seg mer løs. Den voksne ungdommen som giftet seg gjerne før de var fylte 18 måtte vike plass for ungdommen som hadde nye prioriteringer etter å ha blitt påvirket av film, tv, magasiner og ikke minst rocken! Med rocken kom nye klær som var tøffere. Hvem husker vel ikke hvordan hoftebevegelsene til Elvis Presley opprørte hele USA og gledet hele ungdomsgenerasjonen?

Så finn frem rebellen i deg!