Home / Mote

 

Restauranter som før i tiden holdt høy kvalitet, hadde ofte kleskoder for gjestene som ville spise der. Hensiktene med kleskoder var ofte flere. For eksempel gir det et estetisk godt inntrykk å se menn og kvinner som er kledd på samme måte hvor du enn snur deg. Siden ingen likte noe særlig å skille seg ut, sørget kleskoder for at ingen så annerledes ut. Dermed unngikk gjestene nysgjerrige eller foraktfulle blikk.

Siden noen mennesker liker å kle seg usømmelig, sørger kleskoder for at folk slipper å bli støtt av usømmelige antrekk også i vår tid. Man må være respektabelt kledd på jobb.

klaerNår et arrangement eller utested har kleskode, skal både vertskapet og gjestene følge den. Kleskoder er vanligvis delt opp i 5 kategorier, fra det peneste til det minst pene:

  • Gallaantrekk
  • Smoking
  • Mørk dress
  • Dress
  • Casual

Gallaantrekk er det fineste antrekket som finnes i garderoben, siden det ikke er en vanlig fest man skal på når det er gallaantrekk. Alternativt kan man ha på seg bunad, og armbåndsur skal ikke eksistere i festlokalet. Smoking er den nest fineste ordenen, og fargen kan være svart eller mørkeblå. Det bør være silkeslag på jakken samt bukser med beiser og lakksko som skinner vakkert. Bruk da aldri en vanlig hvit skorte, men en skjorte med skjortebryst. Det er også akseptabelt med smokingskjorte som har innvevde brokademønstre eller lignende.

Mørk dress regnes som svært fin påkledning, og den bør være mørkegrå, mørkeblå eller svart. Skjorten skal være tilnærmet hvit, mens slipset eller sløyfen kan være i valgfri farge. Slipset kan ha mønster. Dress betyr at fargen på dressen fortsatt bør være mørk, og jo mørkere, desto bedre. For herrene betyr det at både dressbuksene og dressjakken skal ha nøyaktig samme farge. Slipset og sløyfen kan da være i valgfri farge.

Casual er den minst formelle formen for antrekk, men regler for takt og tone gjelder fortsatt. Ingen liker at du ser sjuskete ut, og dongeri anbefales ikke. Casual betyr at det kan være enkelt, men det skal fortsatt se fint ut. For eksempel går det fint med en løstsittende, grå dressjakke uten slips. På Sofiamoore.no finner du mange gode tips til festklær og finstas hele året.